4 opties om te besparen op je vaste lasten

Iedere Nederlander die zelf zijn energierekening en boodschappen moet betalen, heeft momenteel minder te makken dan voorheen. De inflatie is hoog, prijzen stijgen en de koopkracht daalt. Dat noopt om spaarzaam te zijn. Dat begint natuurlijk met het terugdringen van je energieverbruik. Maar er zijn meer knoppen waaraan je zou kunnen draaien. We bespreken vier opties om te besparen op je vaste lasten.

Internet en tv

Veel jongere mensen nemen afscheid van hun televisieabonnement omdat ze alleen nog maar naar Netflix, Videoland, Disney+ en dat soort zaken kijken en niet meer naar ouderwetse televisie volgens programmering. Geldt dat ook voor jou, dan kun je hetzelfde overwegen om te besparen op de vaste lasten. Maar de meeste ouderen blijven gehecht aan hun televisieabonnement. Wellicht kun je dan wel besparen op het zenderpakket of op je internetabonnement, als je dat hebt, door een goedkoper pakket voor alles in 1 internet, tv en vast bellen te nemen. Wellicht koop je nu een hogere downloadsnelheid in dan je daadwerkelijk nodig hebt voor je internetgebruik.

Doorlopende reisverzekering

We verzekeren wat af in ons leven. Hoewel het vaak geen overbodige luxe is, is het dat in sommige gevallen wel. Heb je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering? Hiervan haal je de kosten er alleen uit als je minstens drie weken per jaar op reis gaat. Daar komt bij dat hij vaak alleen voor een beperkt aantal aaneengesloten dagen per reis geldt. Misschien was je in het verleden reislustiger dan je nu bent. Als dat het geval is, kun je je afvragen of het zinnig is om iedere maand te blijven betalen voor een doorlopende reisverzekering die je eigenlijk niet nodig hebt. Je kunt immers ook voor afzonderlijke reizen een reisverzekering afsluiten. En als je eigenlijk vooral in Nederland op vakantie gaat en je niet heel waardevolle spullen meeneemt, kun je je afvragen of het überhaupt wel de moeite waard is om een reisverzekering te nemen.

Goedkopere verzekeringen

Er zijn ook verzekeringen die je niet zomaar kunt schrappen. Heb je een auto, dan moet deze verzekerd zijn. Ook je inboedel wil je verzekerd hebben voor het geval van inbraak met diefstal of brand. Heb je een eigen woning, dan kun je ook niet zonder een opstalverzekering. En misschien heb je ook nog een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor eventuele schade die je bij een ander veroorzaakt. Dat je deze verzekeringen niet kunt schrappen, wil niet zeggen dat je er niet op kunt besparen. Kijk eens goed naar wat je er nu aan kwijt bent en kijk online rond naar de prijzen die andere verzekeraars aanbieden voor een vergelijkbare verzekering. Vraag hulp aan een bekende als je dit niet zelf kunt.

Abonnementen en lidmaatschappen

Er zijn ook vaste lasten die een beetje pijn kunnen doen om te schrappen, maar niet strikt noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld abonnementen op tijdschriften of kranten. Als je echt krap zit, kun je overwegen om deze te schrappen. Kijk ook naar lidmaatschappen van verenigingen of goede doelen. Misschien heb je wel lidmaatschappen waarvan je je helemaal niet meer bewust was. Durf hierin te schrappen om je vaste lasten te verlagen. En wil je een abonnement behouden, kijk dan altijd ook even of er nog acties lopen op het abonnement voor kortingen.

Als je niets doet, worden je vaste lasten ook niet minder. Je zult zelf actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat je voor minder geld comfortabel genoeg kunt leven. Leuk is het niet, maar bekijk het van de positieve kant: je houdt meer geld over!

Ga naar Financieel voordeel