Hoe bespaar je op energiekosten als oudere?

Als oudere wil je graag comfortabel en betaalbaar kunnen leven. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de energiekosten. Door bewust om te gaan met energie kun je flink besparen op je maandelijkse kosten. In deze blog geven we je daarom praktische tips om als oudere te besparen op energiekosten.

Maak gebruik van de zon

De zon is een gratis bron van energie. Maak daarom gebruik van de zon om je huis te verwarmen. Laat overdag de zon binnen door de gordijnen open te doen en sluit ze 's avonds juist weer om de warmte binnen te houden. Daarnaast kun je overwegen om zonnepanelen te plaatsen. Hiermee wek je zelf energie op en bespaar je op je energierekening.

Isoleer je huis

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en je minder hoeft te stoken. Laat daarom je huis goed isoleren. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Dit kost in eerste instantie weliswaar geld, maar op de lange termijn bespaar je hiermee flink op je energiekosten.

Kies voor energiezuinige apparaten

Als je oude apparaten vervangt, kies dan voor energiezuinige varianten. Deze zijn wat duurder in aanschaf, maar verbruiken veel minder energie. Let hierbij op het energielabel. Een apparaat met een A+++ label is het meest energiezuinig.

Ga bewust om met verlichting

Verlichting is een grote energieverbruiker. Ga daarom bewust om met verlichting. Maak gebruik van LED-lampen in plaats van gloeilampen. Deze verbruiken veel minder energie en gaan ook nog eens langer mee. Daarnaast is het belangrijk om lampen uit te doen als je een ruimte verlaat.

Gebruik slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je helpen om energie te besparen. Hiermee kun je de temperatuur in huis op afstand regelen en kun je bijvoorbeeld instellen dat de verwarming uit gaat als je niet thuis bent. Daarnaast kun je een slimme thermostaat gebruiken om inzicht te krijgen in je energieverbruik.

Plaats radiatorfolie

Radiatorfolie is een goedkope manier om te besparen op energiekosten. Het zorgt ervoor dat de warmte van de radiatoren niet verloren gaat via de muren. Hierdoor hoef je minder te stoken om dezelfde temperatuur te bereiken.

Maak gebruik van een energievergelijker

Tot slot is het verstandig om regelmatig je energieleverancier te vergelijken met andere aanbieders. Zo kun je zien of je nog wel de beste deal hebt en kun je eventueel overstappen naar een goedkopere aanbieder. Dit kan je flink wat geld besparen op je energierekening.

Ga naar Financieel voordeel