Heb jij inzicht in je pensioen? Tips om erachter te komen hoe je ervoor staat

Pensioen is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het belangrijk om op tijd te checken hoe je ervoor staat en of je straks voldoende inkomen hebt om van te leven. In deze blog geven we je tips om inzicht te krijgen in je pensioen en om eventuele tekorten aan te vullen. Om te voorkomen dat je op je oude dag in financiële problemen terechtkomt.

Waarom is het belangrijk om inzicht te hebben in je pensioen?

Je pensioen is een belangrijk deel van je financiële toekomst. Het zorgt ervoor dat je na je pensionering kan blijven genieten van de levensstijl die je gewend bent van je werkende dagen. Het is daarom essentieel om te weten hoeveel pensioen je straks kan verwachten en of dit voldoende is om van te leven op dezelfde manier als je gewend bent. Door op tijd inzicht te krijgen in je pensioensituatie en je huidige uitgavenpatroon, kun je eventuele tekorten aanvullen en bijsturen waar nodig.

Hoeveel pensioen krijg ik?

Vraag je je wel eens af, hoeveel pensioen krijg ik? Om erachter te komen hoeveel pensioen je kan verwachten, is het belangrijk om je pensioenoverzicht te raadplegen. Dit overzicht geeft inzicht in het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd bij verschillende pensioenfondsen en -verzekeraars. Ook staat er vaak vermeld hoeveel AOW je kan verwachten van de overheid.

Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende online tools en rekentools om een beter beeld te krijgen van je totale pensioeninkomen. Zo kun je inschatten of dit voldoende is om je gewenste levensstandaard te behouden na je pensionering.

Tips om je pensioen bij te sturen

Als uit je pensioenoverzicht blijkt dat je pensioeninkomen mogelijk te laag is, zijn er verschillende manieren om dit bij te sturen. Hieronder volgen een aantal tips van Voordeel voor ouderen:

  • Verhoog je pensioenpremie: Als je nog niet met pensioen bent, kun je ervoor kiezen om meer pensioenpremie in te leggen. Hierdoor bouw je meer pensioen op en vergroot je je pensioeninkomen voor later.
  • Beleg extra voor je pensioen: Door extra te beleggen voor je pensioen, kun je mogelijk een hoger rendement behalen en zo je pensioeninkomen verhogen. Let wel op de risico's die hieraan verbonden zijn.
  • Overweeg een lijfrenteverzekering: Met een lijfrenteverzekering kun je op een fiscaal voordelige manier extra pensioen opbouwen. Dit kan interessant zijn als je nog ruimte hebt binnen je jaarruimte of reserveringsruimte.
  • Verhoog je AOW-leeftijd: Door langer door te werken, bouw je meer AOW op en verhoog je je totale pensioeninkomen. Houd er wel rekening mee dat dit niet voor iedereen haalbaar is.
Ga naar Hulpmiddelen en zelfstandigheid