Pensioen en AOW

Weet je al hoeveel pensioen, AOW en andere inkomsten je krijgt wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Heb je een goed overzicht van de opgebouwde pensioenen bij vroegere werkgevers? En weet je wat de AOW bedragen en regelingen zijn? Het is belangrijk dat jij je pensioenzaken tijdig op orde hebt. Lees daarom hier waar u allemaal rekening mee moet houden om uw tijd als gepensioneerde zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Pensioen

Met het pensioen begin je al als je pensioenleeftijd nog heel ver weg is, het is namelijk belangrijk voor nu maar zeker ook voor later. Het is daarom belangrijk dat je een aantal zaken controleert, en je pensioenzaken regelt.

  1. Bereken je AOW-LEEFTIJD
    Je AOW is een basispensioen dat wordt geregeld vanuit de overheid. Voor meer informatie over je AOW kun je verder lezen onder het kopje “AOW”. Anno 2020 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. De AOW-leeftijd is afhankelijk van de levensverwachting van de bevolking van Nederland. Jou AOW-leeftijd is daarom afhankelijk van je geboortedatum. Tot 2025 zal de AOW-leeftijd stapsgewijs stijgen naar 67. Er is nog geen duidelijkheid over de AOW-leeftijd na 2025.
  2. Controleer hoeveel pensioen je zult krijgen
    Controleer hoeveel pensioen jij over de jaren hebt opgebouwd bij je werkgever(s), en hoe hoog je AOW zal zijn. Je kunt een overzicht van je opgebouwde pensioen vinden  op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. 
  3. Hoe ziet jouw leven eruit na je pensionering?
    Om je tijd als gepensioneerde zo soepel mogelijk te laten verlopen is het verstandig niet alleen je inkomsten van je opgebouwde pensioen en je AOW te controleren, maar ook je uitgaven. Hoeveel zul je uitgeven? Heb je nog schulden die je moet afbetalen? Of een hypotheek? Maak een begroting om erachter te komen hoeveel jij aan het eind van de maand zult overhouden. 
  4. Extra maatregelen
    Heb je de begroting gemaakt en weet je precies wat jou inkomsten en uitgaven zullen zijn na je pensioen? Dan heb je als het goed is nu een goed beeld van hoe jouw leven er ongeveer uit zal gaan zien. Kom je uit op een tekort? Dan kan het verstandig zijn nu al extra maatregelen te treffen. Zet bijvoorbeeld wat extra geld opzij om schulden of je hypotheek af te kunnen lossen. Ook kun je er voor kiezen extra geld opzijn te leggen dmv pensioensparen.
  5. Wat betekent jouw overlijden voor je nabestaanden?
    Iets wat je natuurlijk liever niet doet, en waar je het liefst ook niet over nadenkt. Toch is het belangrijk om te controleren wat jouw overlijden zal betekenen voor je nabestaanden. Wanneer jij pensioen opbouwt bij een pensioenfonds is er vaak ook een nabestaandenpensioen geregeld. Jouw nabestaanden hebben hier recht wanneer jij overlijdt. Heb je een partner? Dan is het verstandig om te controleren of dit andersom ook is geregeld en of jij recht hebt op het nabestaandenpensioen van jouw partner.

AOW

Je AOW is onderdeel van je pensioen. Dit is namelijk het basispensioen dat jij krijgt vanuit de overheid. Als jij in Nederland woont, of hebt gewoond, en je hebt de AOW-leeftijd bereikt, dan heb je recht op AOW. Wanneer je deze leeftijd hebt bereikt, en hoeveel je zult krijgen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Lees hier alles wat je moet weten over de AOW.

AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is afhankelijk van de levensverwachting van de inwoners van Nederland. Wanneer jij de AOW-leeftijd hebt bereikt is daarom afhankelijk van het jaar waarin je bent geboren. Momenteel (in 2019 en 2020) is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Ben jij jonger, dan heb je nog geen recht op de AOW. In de jaren hierna, tot 2024, zal de AOW-leeftijd stapsgewijs stijgen naar 67 jaar.

AOW aanvragen

Heb jij de AOW-leeftijd bereikt? Dan heb je als het goed is een bericht ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze krijg je doorgaans 4 tot 5 maanden voor je de leeftijd hebt bereikt. Heb je dit bericht niet ontvangen? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank. In dit bericht staat immers belangrijke informatie over het aanvragen van jouw AOW-uitkering.

Hoogte AOW-uitkering

Hoe hoog de AOW-uitkering is, is afhankelijk van de woonsituatie. Woon je alleen? De ontvang je een AOW-uitkering voor alleenstaanden. Dit geldt ook als je samenwoont met een minderjarig kind. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en met je partner samenwoont ontvang je een lagere AOW-uitkering dan wanneer je alleen woont. Het gezamenlijke inkomen ligt dan namelijk hoger.

Ga naar Financieel voordeel