Behoefte aan huishoudelijke hulp? Overweeg een robot maatje!

De zorgsector heeft de afgelopen jaren behoorlijk onder druk gestaan. Zorgverleners worden steeds schaarser door de hoge werkdruk en lage lonen. En terwijl de vraag naar persoonlijke zorg toe blijft nemen. Vooral de ouderenzorg ondervindt de gevolgen van bezuinigingen in de zorgsector: de kwaliteit van zorg is al snel aanzienlijk verslechterd en ouderen moeten steeds langer thuis wonen. Wanneer zij behoefte hebben aan extra ondersteuning, hulp of gezelschap is dit vaak niet op korte termijn mogelijk. Gelukkig is er een hulpmiddel dat in de toekomst onmisbaar gaat worden: een robot maatje.

De opkomst van kunstmatige intelligentie

De termen robot maatje en kunstmatige intelligentie mogen dan misschien eng klinken, maar dat zijn ze absoluut niet. In verschillende Aziatische landen als China, Japan en Zuid-Korea worden robots al jarenlang ingezet om diverse (en dan vooral repetitieve) taken over te nemen. Europa heeft iets langer gewacht met het inzetten van robots en het gebruik van kunstmatige intelligentie voor particulieren. De afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie echter een bijzonder snelle ontwikkeling doorgemaakt. Vooral de zorg, de horeca en de IT sector maken tegenwoordig volop gebruik van kunstmatige intelligentie.

Uw robot maatje laten leren

Kunstmatige intelligentie wil zeggen dat een computer uit zichzelf dingen kan leren. En dat is ontzettend handig. We hoeven niet meteen te denken aan robots die al onze taken overnemen, maar een robot maatje kan bijvoorbeeld de routes door uw huis leren herkennen. Verschuift u een meubel of ligt er iets op de grond? Dan herkent de robot dit ook direct en zal deze hiervoor een oplossing zoeken om zijn route alsnog te vervolgen. Stuurt u de robot een bepaalde ruimte in, bijvoorbeeld om uw robot maatje uw was naar de wasmachine te laten brengen? Dan hoeft u niet met uw robot mee te lopen om hem de weg te wijzen. Uw robot maatje hoeft slechts één keer te leren waar de was heen moet en weet de route vervolgens zelf.

Waarvoor kunt u een robot maatje gebruiken?

Een robot maatje kan ontzettend handig van pas komen. Heeft u bijvoorbeeld moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, mag of kunt u geen zware objecten meer tillen of heeft u moeite met bewegen? Dan kan een huishoudelijk robot maatje helpen! Veel robots zijn er op gemaakt om te helpen met fysiek zware, repetitieve taken. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een volle wasmand, het serveren van eten en het verzamelen van vieze vaat. Ook kan een robot maatje u helpen herinneren aan het nemen van uw medicatie.

Deze robots zijn speciaal gericht op ouderen. Ze zijn voorzien van een groot touchpad met duidelijke instructies. Ze zijn tevens voorzien van spraakherkenning. Ook wanneer u niet goed kunt zien, kunt u dus gebruik maken van een robot maatje.

Uw robot maatje in de toekomst

De ontwikkeling van robots gaat ontzettend snel. Er worden bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen gedaan en nieuwe stappen gezet in de wereld van kunstmatige intelligentie. De taken die een robot maatje uit kan voeren worden dan ook steeds uitgebreider. Er wordt volop gewerkt aan robots die nog meer kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de afwas, het starten van uw wasmachine of het onderhouden van uw tuin. In hoeverre we deze robots als een normaal onderdeel van ons huishouden gaan zien, zal nog moeten blijken. Maar ze kunnen nu al een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van ouderen die wat extra hulp nodig hebben met hun dagelijkse activiteiten. Het is heel goed mogelijk dat ouderenzorg in de nabije toekomst grotendeels wordt overgenomen door een robot maatje, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en volop kunnen genieten van het leven zonder beperkingen.

Ga naar Hulpmiddelen en zelfstandigheid