Hulpmiddelen en zelfstandigheid

Steeds meer senioren hebben een interesse naar het internet of naar de apparaten die er op werken. Er wordt hierdoor ook steeds meer gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een smartphone, een smart-tv, slimme bloeddrukmeter of een slimme thermostaat. Hieronder lees je meer over de populaire apparaten onder de senioren.

Populaire ‘Smart’ apparaten

Doordat het gebruik van smart apparaten per dag toeneemt wordt de markt rondom deze apparaten groter en groter. Hierdoor ook de tweedehandse markt. Er is een grote kans dat je een tweedehandse smart-tv via het internet kunt vinden voor een aanzienlijke lagere prijs dan in een winkel, dit maakt het voor vele een stuk toegankelijker. De apparaten worden dus betaalbaarder en bekender voor een groot publiek. 

Tegenwoordig vind je bijna in ieder huishouden op zijn minst 1 smart-apparaat met de smart-tv als meest voorkomende. De smart-thermostaat/energiemeter wordt ook steeds populairder was in 2015 al te vinden in 15% van de senioren huishoudens. 

Interesse naar Smart-apparaten

De senioren geven over het algemeen aan dat ze zeer geïnteresseerd zijn in de nieuwe technologische ontwikkelingen die in een sneltreinvaart plaatsvinden. Hierin springt de smart-tv er weer ver bovenuit. In 2015 wilde namelijk 48% van de senioren meer weten over de smart-tv met de smart-thermostaat met 25%. 

Naast de luxe apparaten is de interesse nog het grootst naar de mogelijkheden met smart-gezondheidsapparaten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan de smart-glucosemeter of de smart-bloeddrukmeter. Doordat de smart-apparaten de senioren enorm kunnen helpen is het van groot belang dat er duidelijke instructies worden gegeven voor het gebruiken van de nieuwe technologie. 

Menselijk blijven

Ondanks dat de senioren enorm geïnteresseerd zijn in de technologische ontwikkelen zijn ze toch bang dat het menselijke verdwijnt. Er wordt aangegeven vanuit de senioren dat de jongere generaties het persoonlijk contact niet uit het oog moeten verliezen. Doordat deze mening onder vele senioren wordt gedeeld, valt het op dat er nog afstand bewaard wordt voor de Zorgrobots die de senioren thuis kunnen helpen. 

Technologie kan volgens senioren prima als ondersteuning, maar het moet het menselijk contact niet overnemen.

Een robot hulp voor ondersteuning bij alledaagse handelingen 12-05 COVID-19 maakte een begin aan de lange strijd van de zorgsector tegen de toenemende hoeveelheid patiënten die binnen kwamen stromen. Zorgverleners moesten de focus leggen op het verzorgen van een grote hoeveelheid aan zorgvragers, waardoor d[...] Lees verder Is het weer tijd om je telefoonabonnement te verlengen? 03-05 Bij de meeste mensen loopt eens per twee jaar het abonnement van hun telefoon af. Na deze periode is het weer tijd om kiezen wat je de komende jaren wilt gaan doen. Kies je ervoor om je abonnement te verlengen met een nieuwe telefoon, of vind je [...] Lees verder Seniorentablet 28-08 Een seniorentablet is een ideale oplossing voor senioren. De seniorentablet werkt namelijk enorm makkelijk en alle benodigde systemen staan er al op geïnstalleerd. Door de enorm snelle veranderingen in de technologie is het aan de jongere ge[...] Lees verder Seniorencomputer 28-06 Lijkt een computer of een laptop zoals die van je kinderen net wat te ingewikkeld? Wees gerust, er zijn namelijk computers die zo ontworpen zijn dat het voor ieder persoon toegankelijk is om er mee te werken. Ze worden ook wel de ‘seniorenc[...] Lees verder Senioren smartphone 22-06 Wat maakt een senioren smartphone nou anders dan een reguliere smartphone? Het verschil zit hier voornamelijk in het gebruiksgemak van beide apparaten. Daar waar de reguliere smartphone het liefst met zo veel mogelijk functies voorzien moet zijn,[...] Lees verder