Voordelen van zonnepanelen

Schrik jij ook ieder keer weer van je energierekening? Iedere maand wordt er een flink bedrag van je rekening afgeschreven, terwijl je haast ongemerkt stroom en gas verbruikt. Gelukkig zijn er talloze manieren om je energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen!

Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben heel veel voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Met zonnepanelen bespaar je fors op je energiekosten. Je hoeft namelijk veel minder elektriciteit geleverd te krijgen door je energiemaatschappij.
  • Met zonnepanelen wek je zelf volledig groene stroom op. Heel duurzaam en goed voor het milieu dus!
  • Je woning wordt meer waard als er zonnepanelen op je dak liggen. De lagere maandlasten zijn immers heel aantrekkelijk voor kopers. Bovendien krijgt je huis een beter energielabel, waardoor woningen met zonnepanelen gemiddeld gezien sneller worden verkocht.

Hoeveel besparen?

De exacte besparing die zonnepanelen opleveren hangt af van vele verschillende factoren, bijvoorbeeld van je huidige energieverbruik en –kosten, maar natuurlijk ook van het aantal zonnepanelen en de regio waarin je woont. Als je kijkt naar het gemiddelde, zal een driespersoonshuishouden ongeveer 3.400 kWh per jaar verbruiken. Met een systeem van 10 panelen van 315 Wattpiek per stuk, wek je ongeveer 2.700 kWh per jaar op. Ervan uitgaande dat de stroomprijs op 0,21 euro per kWh ligt, bespaar je dus al gauw 560 euro op jaarbasis!

Om het kostenplaatje compleet te maken: een dergelijk zonnestroomsysteem kost grofweg 5.200 euro, waarvan je nog 21 procent btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst. De nettoprijs komt dan uit op 4.100 euro. De terugverdientijd ligt in deze situatie dus op 7,3 jaar. Aangezien zonnepanelen tegenwoordig ongeveer dertig jaar meegaan, profiteer je daarna dus nog meer dan twintig jaar van gratis groene stroom.

Zonnepanelen versus zonnecollectoren

De zon kan je op meerdere manieren helpen met het verlagen van je energierekening. Naast zonnepanelen zijn er namelijk ook zonnecollectoren. Een zonnecollector is onderdeel van een zonneboiler. Zonnecollectoren en zonnepanelen worden nogal eens met elkaar verward, omdat ze beiden op het dak geplaatst worden en er ongeveer hetzelfde uitzien. Maar waar zonnepanelen stroom opwekken dankzij het invallende zonlicht, gebruiken zonnecollectoren de warmte uit het zonlicht om water mee te verwarmen. Zo hoef je dus geen gas te verbruiken om het water mee warm te stoken, en dat scheelt weer aanzienlijk op de kosten!

Een lagere energierekening begint bij jezelf

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen of zonnecollectoren? Niet getreurd! Er zijn talloze andere manieren om je energierekening te verlagen. Kleine aanpassingen kunnen soms al een groot effect hebben! Zet bijvoorbeeld je elektrische apparaten écht uit (niet in standby); dat scheelt je al gauw 35 euro per jaar. Of verkort je douchetijd van 10 naar 7 minuten, zodat je minder water én minder gas verbruikt. Dat levert een besparing op van bijna 30 euro per jaar.

Ga naar Budgettips