Tips voor een milieubewuste badkamer

De badkamer is voor velen dé plek bij uitstek om in eigen huis even tot rust te komen: even bijkomen van alle dagelijkse bezigheden onder een warme douche of in een heerlijk bubbelbad. Dat zorgt er echter ook vaak voor dat je badkamer een van de meest milieu-onvriendelijke vertrekken in huis is. In dit artikel vind je een aantal tips voor een ‘groene’ badkamer.

Recyclebaar materiaal

Het gebruik van recyclebare materialen maakt je badkamer in één klap een stuk duurzamer. Kies bijvoorbeeld voor badkamermeubels die gemaakt zijn van FSC gecertificeerd materiaal, dit materiaal is afkomstig uit een verantwoord beheerd bos.

Led verlichting

Kies daarnaast voor led verlichting. Led lampen gaan 20.000 tot maar liefst 40.000 uur mee. Daar tegenover staat dat een gloeilamp gemiddeld slechts 1000 uur mee gaat en een spaarlamp zo’n 7000 uur.

Slimme kranen

Tegenwoordig zijn kranen met een waterspaarstand overal verkrijgbaar. Hiermee kun je je waterverbruik met maar liefst 50% verminderen, doordat je deze kranen niet in één beweging helemaal open kunt zetten. De techniek die erachter zit: er wordt lucht aan de waterstraal toegevoegd, waardoor je een vollere straal hebt, met minder water. Wat natuurlijk ook helpt, is korter douchen. Gemiddeld 2 minuten korter douchen levert een besparing van maar liefst 25% in de verwarmingskosten én het verbruik van water op. Tot slot is er nog een derde manier om onder de douche water te besparen, namelijk met behulp van een douche thermostaat. Wanneer je handmatig warm en koud water moet mengen, verbruik je onnodig veel water. Met een thermostaatkraan heb je direct de juiste watertemperatuur, wat een besparing tot wel 35% op kan leveren.

Een ‘groen’ toilet

Gemiddeld spoelen wij Nederlanders 6 keer per dag het toilet door. Omgerekend komt dat neer op 19.000 liter water per persoon per jaar. Een toilet met een keuzeknop voor een kleine (3 liter) of grote spoeling (6 liter) en spoelonderbreking zorgt voor een besparing van 50%. Wil je nog meer besparen? Kies dan voor een toilet zonder spoelrand. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog een hygiënischer en makkelijker schoon te maken.

 

Ga naar Financieel voordeel