Seniorencomputer

Lijkt een computer of een laptop zoals die van je kinderen net wat te ingewikkeld? Wees gerust, er zijn namelijk computers die zo ontworpen zijn dat het voor ieder persoon toegankelijk is om er mee te werken. Ze worden ook wel de ‘seniorencomputers’ genoemd. Lees hieronder meer!

Waarom een computer?

Een vraag die vaak naar boven komt, ‘heb ik wel een computer nodig’? Nou het is geen onderdeel van de basisbehoefte van de mens, maar het kan enorm informatief en ontspannend werken. Zo zijn er namelijk al talloze senioren die bijvoorbeeld alle foto’s in een leuke fotoalbum plaatsen of een familiestamboom maken.

Een computer kan ook op een vaste plek in huis worden gezet waardoor je de plek volledig op comfort kan inrichten. Plaats bijvoorbeeld de monitor op de juiste hoogte en zorg voor een goede zithouding. Naast dat je een goede houding aanneemt tijdens het zitten, gaat een ‘vaste computer’ ook langer mee dan bijvoorbeeld een smartphone of een tablet. 

Wat is de seniorencomputer?

Dit is een computer met daarom alle benodigde programma’s al geïnstalleerd en daarnaast met handige extra’s zoals:

  • Duidelijk handleidingen;
  • Besturing in de Nederlandse taal.

Hiernaast zijn de seniorencomputers gekoppeld aan een helpdesk. Hierdoor kan desbetreffende organisatie direct met jou meekijken op jouw computer en het probleem verhelpen. Je kan er voor kiezen om een touchscreen scherm (aanraak scherm) te nemen of met een computermuis te werken. 

Tegenwoordig is er ook de seniorenlaptop. Doordat het een apparaat is wat overal mee naar toe genomen kan worden en compacter moet zijn, zijn deze vaak wel duurder. Heb je niet een specifiek doel zoals het bewerken van filmmontages dan kan je voor een prima prijs een seniorenlaptop aanschaffen. 

Het belangrijkste

Het belangrijkste bij de seniorencomputer is dat de software dat er op zit kort maar duidelijk is, de gebruikshandleidingen duidelijk zijn en dat de ondersteuning vriendelijk helpt wanneer nodig. Hierdoor kan een seniorencomputer eenvoudig een laagdrempelig in gebruik genomen worden.
 

Ga naar Hulpmiddelen en zelfstandigheid