Scootmobiel senioren

De scootmobiel maakt veel mogelijk voor de minder validen senioren. Stel dat u wat moeite heeft met het wandelen van lange afstanden, dan kan een scootmobiel het verschil maken. Je kan er namelijk zelfstandig op uit zonder dat je afhankelijk bent van naasten. Maar waar moet er allemaal aan gedacht worden bij het aanschaffen van een scootmobiel?

De beste scootmobielen

De beste scootmobielen zijn geschikt voor zowel man als vrouw natuurlijk, die er voor zorgt dat de senioren zonder begeleiding op pad kunnen. Het moet een compacte scootmobiel zijn zodat er eenvoudig mee naar de supermarkt gegaan kan worden maar tegelijkertijd moet het ook voor comfort zorgen. 

Er zijn vele verschillende soorten scootmobielen op de markt en de een is weer anders dan het ander. Wat vaak wordt aangegeven als een belangrijk punt is dat het scootmobiel makkelijk mee te nemen moet zijn. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een kennis dat je gemakkelijk kan manoeuvreren. Ook is het leuk om je familie aan de andere kant van Nederland op te zoeken en is het enorm fijn als je scootmobiel in de auto past. Tegenwoordig zijn de accu’s sterk maar een rit van over de 100km zit er niet in. 

In het kort, een goede scootmobiel moet dus compact zijn, comfort regelen en gemakkelijk mee te nemen zijn.

Maar waar mag je rijden?

Als scootmobiel bestuurder neem je deel mee aan het verkeer en is het dus belangrijk om te weten waar je mag rijden. Je kan met een scootmobiel namelijk op veel verschillende wegen rijden. Je mag op het voetpad, fietspad, de stoep, in winkelcentra en in wandelgebieden rijden. Toch moet je wel rekening houden met een aantal verkeerregels. Je mag namelijk maximaal 18 km/h rijden op bijvoorbeeld een fietspad maar, rijd je op de stoep, dan is de maximale toegestane km/h slechts 6 km/h. 

Naast dat de scootmobiel op veel wegen mag rijden, is het ook toegestaan om de scootmobiel ook mee te nemen in de tram, trein en de bus.  
Via de bijhorende gemeente kunnen 65-plussers een vergoeding aanvragen voor een scootmobiel, dit gaat dan via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Naar aanleiding van een vragenlijst wordt er gecontroleerd/beoordeeld of jij een scootmobiel nodig hebt. 

Ga naar Mobiliteit en vervoer