Mobiliteit en vervoer

Veel senioren houden er van om met alle rust hun eigen land te verkennen. Maar wat nou als ze zelf niet meer auto kunnen rijden? Wat voor opties blijven er dan nog over? De vraag die vele zichzelf stellen is ‘hoe kan ik reizen door eigen land’? Er zijn vele opties, opties waar je waarschijnlijk ook nog nooit van gehoord hebt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan gerust verder.

Vervoer voor ouderen 04-01 Het vervoeren van ouderen kan enige uitdagingen met zich meebrengen. Verminderde gezichtsscherpte, een afnemende motoriek of aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer of artritis kunnen het lastig maken voor senioren om zich zelfstandig te vervo[...] Lees verder Dit zijn de financiƫle voordelen van een brommobiel 22-06 Heb je een nieuw vervoersmiddel nodig? Dan heb je als oudere verschillende mogelijkheden. Bij het kiezen van een voertuig is het belangrijk om rekening te houden met diverse factoren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld comfort, mobiliteit en veilighei[...] Lees verder Scootmobiel 27-05 De scootmobiel maakt veel mogelijk voor de minder validen senioren. Stel dat u wat moeite heeft met het wandelen van lange afstanden, dan kan een scootmobiel het verschil maken. Je kan er namelijk zelfstandig op uit zonder dat je afhankelijk bent[...] Lees verder Openbaar vervoer & Senioren 23-05 Iedere gemeente heeft andere regels opgesteld wanneer het komt op gratis reizen. Er zijn slechts nog maar 13 verschillende gemeentes waar gratis reizen voor senioren nog mogelijk is. Hieronder vallen de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam n[...] Lees verder De grootste voordelen van een brommobiel voor ouderen 15-12 Brommobielen zijn, naast de scootmobiel, ontzettend populair onder ouderen en dat is natuurlijk niet zonder reden. Zit je er ook aan te denken om een brommobiel aan te schaffen? Dan is het goed om te weten welke voordelen dit met zich meebrengt. [...] Lees verder Elektrische fiets 20-05 De elektrische fiets heeft een enorm snelle groei ervaren qua gebruikers in Nederland. Overal waar je bent zie je meerdere senioren op een elektrische fiets. Ondanks dat het heerlijk is om lange afstanden te kunnen fietsen, is de elektrische fiet[...] Lees verder

Ook voor korte afstanden

Wil je nog zelf boodschappen doen of lekker op visite gaan bij een kennis, maar lukt het niet meer om auto te rijden of te fietsen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit alsnog te kunnen zonder dat je (alweer) afhankelijk bent van je naasten. Er is de regiotaxi, buurtbus, vrijwilligers, opstappers en nog meer.

Er zijn zelfs bepaalde steden die vrijwilligers hebben geregeld die je helpen met het vervoeren door de stad. Een voorbeeld hiervan is een vrijwilligers groep in Den Haag die met aangepaste bussen (op mindervaliden) senioren door de stad helpen. Nu wordt er door deze groep vrijwilligers enkele kosten gevraagd die puur kostendekkend zijn. Een jaarabonnement kost namelijk slechts €10,-.

In andere steden zijn er weer andere mogelijkheden, zo is er namelijk in Utrecht de mogelijkheid om voor minder dan €5,- een retourritje te krijgen naar de stad en terug in een Tuk-tuk. Daarnaast zijn er ook nog vrijwilligers die met eigen auto ouderen naar hun bestemming brengen.

Langere afstanden

Voor langere afstanden is de regulieren taxi en het openbaarvervoer het meest bekende. Maar heb jij ook al eens gehoord van een Valys? De Valys dien je aan te vragen zodat je een pasje krijgt en kunt aantonen. 

Met de Valys kan je door heel Nederland gebruiken en het lijkt enorm veel op de regiotaxi. Maar wat de Valys speciaal maakt is dat, omdat je langere afstanden reist (meer dan 5 zones – 22km), je twee hulpmiddelen mag meenemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een rolstoel en een koffer.