Openbaar vervoer en senioren

Iedere gemeente heeft andere regels opgesteld wanneer het komt op gratis reizen. Er zijn slechts nog maar 13 verschillende gemeentes waar gratis reizen voor senioren nog mogelijk is. Hieronder vallen de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam nog onder. Maar hoe zit het nou gratis of voordeliger reizen voor senioren in het openbaar vervoer? 

Per gemeente

Per gemeente wordt er dus geregeld of 65-plussers gratis kunnen reizen, er is dan ook geen landelijk beleid. Hier door zijn de 65-olussers afhankelijk van hun woonplaats of er een tegemoetkoming wordt aangeboden. Toch zijn er verschillende landelijke kortingen of voordeelabonnementen. 

Voor iedere regio is er een andere vervoerder aanwezig, die ieder weer andere kortingen en/of abonnementen aanbieden, dus ook voor de senioren. Wilt er een gemeente voor zorgen dat de senioren gratis kunnen reizen? Dan dient de gemeente hiervoor in gesprek te gaan met desbetreffende vervoerder om te kijken naar de mogelijkheden. Door sommige wordt dit als ongelijkheid beschouwd doordat het locatieafhankelijk is of je van voordeel of korting mag genieten. Vele zijn het hier mee eens en hierdoor wordt het idee dat er een dekkend beleid moet komen steeds vaker gedeeld. 

Kortingen

Maar wat is zijn die landelijke kortingen dan? En zijn er nog andere voordelen te behalen? Hieronder hebben wij een lijstje voor je gemaakt:
De landelijke korten voor de 65-plussers bedraagt 34% voor het gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zitten natuurlijk wel wat regeltjes aan verbonden. De korting geldt namelijk niet voor de trein en om gebruik te willen maken van de korting is er een persoonlijke OV-chipkaart nodig. 

Daarnaast zijn er nog de dal uren. Hier zijn er verschillende abonnementen weer door het verschil in het aantal vervoerders. Wil je hier niet naar om te hoeven kijken? Dan kan je een landelijke Dal-Vrij abonnement aanvragen. Dit kost bijna €200,- maar je kan dan ongelimiteerd reizen met de tram, metro en de bus door heel Nederland.

Zoals je door hebt zijn er dus verschillende mogelijkheden om gratis of voordeliger te kunnen reizen. Wij adviseren je om contact op te nemen met de betreffende gemeente en vraag naar wat er bij jou in de buurt mogelijk is!

Ga naar Mobiliteit en vervoer