Last van de zon in huis? 3 tips om daar iets aan te doen

Het kan in huis behoorlijk warm worden als de zon fel naar binnen schijnt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de zon buiten te houden en de temperatuur in huis te reguleren. In dit artikel delen we handige tips om de zon buiten te houden en te genieten van een aangename leefomgeving. Lees verder en ontdek hoe je jouw huis op een effectieve manier kan verkoelen.

Plaats zonwering voor de ramen

De meest voor de hand liggende oplossing voor te veel zonlicht in huis is zonwering. Er zijn verschillende soorten zonwering die je kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor rolluiken of zonneschermen. Het voordeel van zonwering is dat het niet alleen de warmte buiten houdt, maar ook de zonnestralen blokkeert. Hierdoor blijft het binnen lekker koel en kun je toch genieten van het zonlicht. Er zijn verschillende soorten zonwering die geschikt zijn voor verschillende situaties. Screens zijn daarentegen weer geschikt als je wel licht binnen wilt hebben, maar geen last wilt hebben van de zonnestralen. Zonneschermen zijn weer handig als je een terras of balkon hebt waar je in de zomer graag wilt zitten. En rolluiken zijn ideaal als je volledige verduistering wilt hebben. Als je van plan bent om rolluiken te kopen, let dan altijd even op rolluik aanbiedingen, dat scheelt toch weer.

Plak raamfolie op de ramen

Een andere manier om de zon buiten te houden is door gebruik te maken van raamfolie. Raamfolie is een dunne laag folie die je op het raam plakt. Er zijn verschillende soorten raamfolie die geschikt zijn voor verschillende situaties. Zo heb je folie die warmtewerend is, folie die verduisterend is en folie die speciaal ontworpen is om UV-straling tegen te houden. Het voordeel van raamfolie is dat het relatief goedkoop is en dat je het zelf kunt aanbrengen. Bovendien kun je het op maat laten maken, zodat het perfect op jouw raam past. Het nadeel van raamfolie is dat het niet zo effectief is als zonwering. Het houdt de warmte wel buiten, maar de zonnestralen worden niet geblokkeerd. Hierdoor kan het nog steeds vrij warm worden binnen.

Zet wat planten in huis

Een derde manier om de zon buiten te houden is door gebruik te maken van planten. Planten hebben een natuurlijke koelende werking en kunnen de temperatuur in huis met enkele graden verlagen. Bovendien zorgen planten voor een gezonde lucht en dragen ze bij aan een prettige sfeer in huis. Er zijn verschillende soorten planten die geschikt zijn om te gebruiken als natuurlijke zonwering. Zo zijn er planten die veel vocht verdampen, waardoor de luchtvochtigheid in huis stijgt en de temperatuur daalt. Voorbeelden van deze planten zijn de varen en de klimop. Daarnaast zijn er ook planten die veel schaduw geven, zoals de kentia palm en de rubberplant.

Ga naar Financieel voordeel