Huis verkopen?

Ga je verhuizen en verkoop je je oude huis? Dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo komen er verkoopkosten bij de verkoop van jouw huis kijken. Denk hierbij aan het in de arm nemen van een verkoopmakelaar en de kosten die gemaakt worden om jouw woning makkelijker te verkopen. Verder is het belangrijk dat je voor de verkoop van je huis je hypotheek checkt. Let hierbij niet alleen op je resterende hypotheekschuld, maar ook op de verkoopkosten van je woning en de verkoopprijs van je huis. Dit is namelijk belangrijk om te weten wat jij gaat overhouden aan de verkoop of misschien juist gaat verliezen. Ga je verhuizen naar een andere koopwoning, dan kun je de hypotheek in veel gevallen meenemen. Ga je naar huurwoning of misschien een verzorgingshuis? Dan moet je rekening houden met de overwaarde of restschuld na de verkoop. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen dan alleen geldzaken waar je op moet letten wanneer je gaat verhuizen.

Overwaarde bij verkoop

Als jij een lopende hypotheek hebt wordt uit de opbrengst van jouw verkochte huis eerst de resterende schuld afgelost. Blijft er hierna nog geld over? Dan is er sprake van overwaarde. Dit houdt dus in dat jouw huis meer waard was dan je resterende hypotheek. Dit kan komende door de wisselende rente maar ook door de schommelende huizenmarkt.

Verkopen met restschuld

Is het tegenovergestelde het geval en is je hypotheekschuld hoger dan de waarde van je huis? Dan staat je huis “onder water”. Wanneer jij je huis in deze situatie verkoopt blijf je dus zitten met een restschuld. Is dit het geval? Neem dan eerst contact op met jouw hypotheekadviseur. Het is verstandig een regeling te treffen om deze restschuld af te betalen.  Wil je weten of jouw huis onder water staat? Bereken dan eenvoudig de restschuld die jij overhoudt wanneer je je huis verkoopt. Dit doe je door de verkoopkosten van je woning en je  hypotheekschuld af te trekken van de verkoopprijs van je huis.

Tijdelijk huren

Heb je je huis weten te verkopen, maar heb je nog geen nieuw huis gevonden? Dan is tijdelijke huur wellicht een uitkomst. Gelukkig kun je online kiezen uit duizenden beschikbare huizen & appartementen die te huur staan via Woningkoning.nl.

Overige zaken

Je hypotheek is niet het enige waar je aan moet denken wanneer je gaat verhuizen en je oude huis verkoopt. Er gaan immers een heleboel dingen veranderen. Zo is het belangrijk dat je alles regelt in zowel je oude als nieuwe huis. Maar ook dat je belangrijke personen en instanties op de hoogte stelt van jouw verhuizing. Anders weet immers niemand jou meer te vinden en dit kan voor onnodige problemen zorgen. Denk er daarbij ook aan om je abonnementen om te zetten. Je hebt er niks aan als diensten en producten aan je ouder adres worden geleverd. Vooral niet te vergeten, regel je verzekeringen. Wil je meer weten over welke verzekeringen en zijn en welke je op orde moet maken tijdens een verhuizing? Lees dan verder over “verzekeringen”.

Ga naar Budgettips