5 tips voor raambekleding in de winter

De winter kan erg streng zijn. Degenen die in tropische landen zitten, hebben geen idee hoe wreed de winters kunnen zijn. Terwijl mensen in tropische gebieden hunkeren naar een koeler klimaat, kunnen de landen die de bittere winter doormaken, genoegen nemen met een deel van de warmte. In ons land valt de winter over het algemeen wel mee, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Noorwegen. Toch kan het ook in Nederland koud worden in huis tijdens de wintermaanden. Dit kun je gelukkig voorkomen met behulp van de onderstaande tips voor raambekleding.

Rolluiken

Rolluiken zijn een effectieve manier om energieverlies in de winter te voorkomen. Omdat ze goed op de ramen passen, helpen ze om ze effectief af te sluiten en luchtlekkage door en uit het huis te voorkomen. De houten luiken zijn voorzien van lamellen voor lichtfiltratie. Wanneer deze lamellen goed gesloten zijn, zorgen ze voor een effectieve waterdichte afdichting van de ramen. Dit isolerende kenmerk van de luiken heeft ze tot een populaire keuze voor raambehandeling voor koude klimaten gemaakt. De rolluiken prijzen is daarom zeker een aanrader.

Vouwgordijnen

Stijlvolle en tijdloze schoonheden, vouwgordijnen zijn prachtig. Ze dragen bij aan de charme van het bestaande decor en kunnen het stijlquotiënt van elke kamer versterken. Vouwgordijnen zijn gemaakt van stof. In plaats van normale stof kun je voor de wintermaanden kiezen voor thermische stof. Deze zijn geweldig in het verhogen van de isolatie van de ramen en voorkomen dat er lucht uit het huis ontsnapt of koude lucht binnenkomt.

Cellulaire honingraatschermen

Markiezen kunnen helpen bij het warm houden van je huis in de winter, net zoals cellulaire honingraatschermen. Ze zijn waarschijnlijk zelfs de beste isolerende raambekleding die momenteel op de markt is. De met honingraatstructuur vervaardigde zakken van de cellulaire zonneschermen houden de lucht binnenin vast en dit zorgt voor de broodnodige isolatielaag voor je ramen. Cellulaire honingraatschermen helpen de R-waarde van de ramen te verhogen tot wel 7. De R-waarde is een maat voor de weerstand die een materiaal moet hebben om er doorheen te stromen.

Rolgordijnen

De rolgordijnen hebben een reflecterende kant en een andere kant die is ontworpen om warmte op te nemen. Je kunt deze kanten omkeren volgens de behoeften van het weer. Met de reflecterende kant naar de warmste kant gericht, is in de winter de reflecterende kant naar binnen gekeerd, terwijl de geïsoleerde kant naar buiten is gedraaid om de warmte van de zon te absorberen. De geïsoleerde voorkant zorgt ervoor dat de warmte in het huis opgesloten blijft en voorkomt dat deze ontsnapt.

Gordijnen

Hoewel traditioneel, zijn gordijnen uitgerust met isolerende eigenschappen. Klassiek en elegant, ze kunnen ook energiezuinig zijn. Dit wil niet zeggen dat alle gordijnen ideaal zijn om het koude weer te bestrijden, maar sommige zijn dat wel en je kunt ze zelfs aanpassen aan je behoeften. Als je gordijnen kiest voor de wintermaanden, let er dan op dat je de juiste stof kiest. Zorg ervoor dat ze niet licht van gewicht zijn, zoals doorschijnend of kant. De stof moet dik, zwaar en strak geweven zijn zoals suède, tweed en fluweel.

Ga naar Financieel voordeel