Wanneer is het juiste moment om een professionele mediator in te schakelen?

Mediation wint al jaren aan populariteit en dit is dus ook iets wat veel vaker gekozen wordt. En dat is ook meer dan logisch, dat dat gebeurt. Mediation is namelijk een informele manier om conflicten zonder een rechter op te lossen. Denk hierbij aan de situatie zoals echtscheidingen, maar bij arbeidsconflicten wordt er tegenwoordig ook een mediation voor ingeschakeld. Dit komt door de vele voordelen en de vaak positieve uitwerking van een mediator. Heb je een mediator nodig? Bij Dé ScheidingsMediator kan je bijvoorbeeld een Mediator in Zwolle kiezen, zo kan je dus per regio kiezen.

Een persoonlijke of een zakelijke conflict

Mediation is er dus voor iedereen en voor elke situatie wanneer je in een conflict beland met iemand. Hierbij kan je dus denken aan zowel een persoonlijke als een zakelijk geschil.

Bij persoonlijke conflicten wordt er al snel gedacht aan bijvoorbeeld een echtscheiding. Mediation is een geschikte methode om dan hierin te bemiddelen. Doe dit door middel van goed overleg, want alleen zo komen er goede gezamenlijke afspraken tot stand, waar beide partijen wat aan hebben. Maar je kan mediation ook inschakelen wanneer het alleen gaat om een ouderschapsplan en bij personen die betrokken zijn bij een erfenisverdeling, bewindvoering, mentorschap of ondercuratelestelling. Maar ook persoonlijke conflicten die niet onder familiezaken vallen kunnen opgelost worden door mediation. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geschillen tussen buren of vrienden.

Bij een zakelijk conflict moet er gedacht worden aan een mediation die uitkomst bieden als er een conflict is tussen een medewerker en een werkgever. Maar mediation biedt daarnaast ook oplossingen voor geschillen tussen bijvoorbeeld managers, directieleden en bedrijfseigenaren. Hierbij kan het doel van mediation zijn om een zakelijke relatie te herstellen of een relatie met wederzijdse goedkeuring te beëindigen.

De voordelen van mediation

De snelle opkomst van mediation is te danken aan de voordelen die het oplevert. Denk hierbij aan de behoud van een relatie. Iedereen kent namelijk de verhalen van scheidingen die tot in een rechtszaal uitgevochten worden. Het probleem is dat kinderen hier dan vaak de dupe van zijn. Een mediator zorgt er namelijk voor dat ouders weer on ‘speaking terms’ komen en verder kunnen met elkaar. Zo kan de relatie normaal voortgezet worden en blijven de kinderen buiten schot.

Ook is het nemen van een mediation een win-win situatie, want middels een mediation zoeken partijen naar een win-win oplossing. En uiteindelijk moeten beide partijen daar dan ook tevreden mee zijn.

Het bespaart ook tijd, want een mediation traject gaat veel sneller dan een procedure bij de rechtbank. Want bij een mediator duurt een traject doorgaans zes weken, terwijl een procedure bij de rechtbank maanden kan duren. En dit alles zorgt er ook voor dat er bespaard wordt in geld. Want een mediator is een goedkope manier om het doel te behalen dan het inhuren van een advocaat. Dit komt doordat er voor de gesprekken maar één mediator nodig is.

En door te kiezen voor een mediation heeft u meer invloed op de uitkomst van het traject. Dit in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure. Hierbij bent u namelijk afhankelijk van de uitspraak van de rechter en is er vaak 1 verliezer. Wat dus brengt dat beide partijen in zo’n situatie als dit oplossingsgericht zijn. Dit doordat beide partijen vrijwillig meedoen aan dit traject en dat betekent ook dat beide partijen op zoek zijn naar een oplossing.

En dit alles wordt in een informele sfeer opgelost. Gesprekken worden op normaal niveau gevoerd; geen juridische taal en geen communicatie via advocaten. Een mediator houdt natuurlijk wel rekening met de wet en regelgeving, maar kijkt voornamelijk naar de regels die beide partijen met elkaar willen afspreken.

Ga naar Gezondheid en welzijn