Vitamines

Het aantal vitamine wat iemand nodig heeft wordt groter naarmate mensen ouder worden. Naarmate u ouder wordt veranderd het stofwisselingssysteem. Deze wordt namelijk trager.  Om vitaal te blijven moet u voldoende vitamine binnenkrijgen. Daarnaast gebruiken ouderen vaker bepaalde geneesmiddelen, wat ervoor zorgt dat er een vitaminetekort plaatsvindt.

Extra vitamines

Het is van groot belang dat oudere mensen wat extra vitamines binnenkrijgen. Waarom? Dat leest u hieronder.

Naarmate mensen ouder worden gaan ze vaak wat minder eten dan voorheen. Hierdoor komen er minder vitamines binnen in het lichaam door middel van voedsel. Vandaar dat het belangrijk is om extra vitamines binnen te krijgen. Wat er belangrijk is voor het lichaam is vitamine D.  Nu is het net zo dat het lichaam vitamine D minder aanmaakt op oudere leeftijd. Meestal zitten ouderen ook vaker binnen. Dit kan verschillende redenen hebben, maar omdat zij minder vaak buiten komen, krijgen zij ook minder vitamine D van de zon. Daarbij wordt vitamine B12 minder goed opgeslagen dan voorheen. Natuurlijk is het vitaminetekort te compenseren via verschillende oplossingen.

Oplossing vitaminetekort

Als ouderen vitaminetekort hebben moet dit natuurlijk opgelost worden. Dit kan op een aantal verschillende manieren. Mocht iemand te weinig vitamine D binne nkrijgen dan is het mogelijk om extra vitamine D te slikken in de vorm van pillen. Aangeraden wordt om vanaf 50 jaar minimaal 10 microgram vitamine D extra te slikken. Vanaf 70 jaar wordt dit 20 microgram. Voor het innemen van calcium geldt ongeveer hetzelfde. Calcium is goed voor de botten. Hier zijn ook supplementen voor op de markt, maar u moet wel opletten met de toegestane hoeveelheid. Neem niet meer dan 2500 milligram calcium per dag.

Zorg als senior ervoor dat u ook genoeg proteïnen binnenkrijgt. Dit kan het beste op een natuurlijke manier, zoals in vlees, vis, kaas, eieren en bepaalde zuivelproducten. U kunt ook proteïnen binnenkrijgen door granen, peulvruchten en sojaproducten. Neem contact op met uw huisarts als u vitaminetekort heeft. Dit kan ervoor zorgen dat u deze supplementen vergoed krijgt. Als u dit niet doet komen ze voor eigen rekening.

Natuurlijk is te veel vitamine ook niet goed voor uw lichaam. Let daarom altijd op de toegestane hoeveelheid. Te veel vitamine kan voor lichamelijke problemen zorgen.

Ga naar Gezondheid