Gezondheid en welzijn

Iedereen heeft de wens om gezond te zijn en blijven en zoveel mogelijk klachten te voorkomen. Naarmate je ouder wordt, wordt gezondheid steeds belangrijker. Er vinden allerlei veranderingen plaats in je lichaam en je hebt bijvoorbeeld steeds meer behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen. Om als senior gezond te blijven kun je verschillende dingen doen, zoals onder andere zorgen voor gezonde voeding en voldoende beweging.  

Gezonde voeding

Door gezonde voeding te nuttigen geef je je lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft. Hierdoor heb je meer kans om gezond oud te worden. Je zal namelijk een betere weerstand en conditie ontwikkelen, maar je krijgt er bijvoorbeeld ook meer energie door. Naarmate je ouder wordt heb je steeds minder vaak zin in eten. De oorzaken hiervan zijn onder andere het vertraagde metabolisme en spijsvertering, de afname van het smaakvermogen en het eventuele gebruik van medicijnen. Toch is het belangrijk om voldoende van de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. De volgende voedingsstoffen zijn het meest van belang:

  • Fruit
  • Groente
  • Calcium
  • Eiwit
  • Granen
  • Vitamine D en vitamine B12

Voldoende bewegen

Door voldoende te bewegen blijf je gezond en fit. Volgens de beweegrichtlijnen is het belangrijk om je minstens 150 minuten per week matig of zwaar intensief in te spannen. Daarnaast is het goed om 2 keer per week balansoefeningen en spier- en botversterkende oefeningen te doen. Bovendien is het altijd goed om te veel stilzitten te voorkomen en geldt de algemene regel “bewegen is goed, meer bewegen is beter”. Naast het feit dat voldoende beweging je fitter maakt, is het ook goed voor je botten, je hart, je bloeddruk en je afweersysteem. 
Er zijn verschillende manieren om voldoende te bewegen. Zo kan je je bijvoorbeeld aanmelden bij een sportschool of bij een zwembad bij jou in de buurt. Vaak hebben sportscholen en zwembaden speciale programma’s voor ouderen. Ook kan je je aansluiten bij een wandel- of fietsgroep waarbij je samen met andere ouderen gaat wandelen of fietsen. Of kan je eens iets vaker met je kleinkinderen erop uit gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling door de bossen. Zo kan je onder het bewegen ook nog je sociale contacten onderhouden of de band met je kleinkinderen versterken.

Geestelijke gezondheid

Met geestelijke gezondheid wordt het emotionele en psychologische welzijn van een individu bedoeld. Uit onderzoek is gebleken dat de geestelijke gezondheid van ouderen wordt verbeterd wanneer deze actief wordt gehouden. De hersenen kunnen bijvoorbeeld actief worden gehouden door het aanleren van nieuwe vaardigheden. Waarschijnlijk heb je al een aantal hobby’s, maar iets nieuws proberen kan nooit kwaad. Denk eens aan schilderen, handwerken of neem deel aan georganiseerde activiteiten. Ook kan je je hersenen actief houden door het spelen van spellen die de hersenen stimuleren. Spellen die de hersenen stimuleren zijn bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels en sudoku. Het is belangrijk om steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen voor je hersenen.
 

5 x tips om je fit en vitaal te voelen 06-08 Om je fit en vitaal te voelen hoef je echt niet iedere dag te sporten en alleen maar broccoli of boerenkool te eten. Hoewel die dingen zeker kunnen helpen en bijdragen aan een fit en vitaal leven, zijn er een heleboel andere dingen die je ook kun[...] Lees verder Wanneer is het juiste moment om een professionele mediator in te schakelen? 21-06 Mediation wint al jaren aan populariteit en dit is dus ook iets wat veel vaker gekozen wordt. En dat is ook meer dan logisch, dat dat gebeurt. Mediation is namelijk een informele manier om conflicten zonder een rechter op te lossen. Denk hierbij [...] Lees verder Werken en studeren 28-10 Heb jij altijd al een interesse gehad in bijvoorbeeld geschiedenis of vreemde talen en nooit de kans gehad om hier over te studeren? Er zijn nog talloze verschillende mogelijkheden om terug de schoolbanken in te gaan en te beginnen aan de gewenst[...] Lees verder Vitamines 16-09 Het aantal vitamine wat iemand nodig heeft wordt groter naarmate mensen ouder worden. Naarmate u ouder wordt veranderd het stofwisselingssysteem. Deze wordt namelijk trager.  Om vitaal te blijven moet u voldoende vitamine binnenkrijgen. Daar[...] Lees verder Gezond eten 02-09 Gezond eten is voor iedereen zeer belangrijk. Door gezond te eten blijft u zelf ook gezond en is van groot belang voor uw lichaam. Hierdoor krijgt u ook een betere weerstand en kunt een betere conditie ontwikkelen. Naast lichamelijke voordelen er[...] Lees verder De zorg 28-07 Zorg is noodzakelijk voor het fysieke en geestelijke welzijn van de mens. De combinatie van zorg en gezonde voeding lijdt er toe dat mensen oud kunnen worden. Toch krijg je naarmate je ouder wordt steeds vaker te maken met bepaalde klachten en aa[...] Lees verder