Gezond eten

Gezond eten is voor iedereen zeer belangrijk. Door gezond te eten blijft u zelf ook gezond en is van groot belang voor uw lichaam. Hierdoor krijgt u ook een betere weerstand en kunt een betere conditie ontwikkelen. Naast lichamelijke voordelen ervaart u ook mentale voordelen. Als u minder gaat bewegen dan is eten vooral erg belangrijk. Ouderen zitten meestal wat vaker stil dan jongeren, vandaar dat gezond eten écht belangrijk is voor ouderen.

Waarom is gezond eten zo belangrijk?

Bloedvaten zijn belangrijk voor ons lichaam. Het is dus van belang om bloedvaten goed schoon te houden. Dit kan door middel van gezond eten. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die stoffen bevatten die bloedvaten schoonhouden. Voorbeelden van voedingsmiddelen die bloedvaten schoonhouden zijn: druiven, bessen, olijfolie, vette vis, appels enzovoort.

Naarmate mensen ouder worden, worden de botten ook wat minder sterk. Zo ziet u dat senioren sneller bij een val een botbreuk oplopen tegenover jongeren. Sterke botten krijgt u door calcium binnen te krijgen. Dit zit onder meer in sojaproducten, groene bladgroenten, zuivel en amandelen.

Het afweersysteem beschermt mensen tegen ziektes. Dus zorg altijd dat het afweersysteem voldoende voedingsstoffen krijgt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Yoghurt, karnemelk, broccoli, blomkool, noten en vette vis.

Hou ouder een mens wordt hoe kleiner de spiermassa wordt. Dit kan worden opgevangen door het eten van voedingsmiddelen die zorgen dat de spiermassa intact wordt gehouden. Enkele producten die hier goed voor zijn: eieren, vlees, kwark en vis.

Wat moet u niet moet doen

Beperk voeding waar veel calorieën inzitten. Dit zijn meestal wel lekkere producten, zoals chocola en chips, maar deze zijn niet goed voor uw lichaam. Senioren hebben minder calorieën nodig dan jongere mensen. Zo ligt de grens van de man bij 2400 calorieën en de grens van de vrouw bij 1800 calorieën. Zorg daarbij voor een goed eetpatroon. Eet bijvoorbeeld niet net voor het slapen gaan. Naast het beperken van voeding waar veel calorieën in zit, moet u dit het zelfde doen voor voeding waar veel zout in zit. Door het eten van producten waar veel zout in zit worden de bloedvaten onder druk gezet, wat kan resulteren in hart- en vaatziekten.

Ga naar Gezondheid