Eenzaamheid

Het komt vaker voordat wat oudere mensen zich alleen voelen. Dit kan een aantal oorzaken hebben. Zo kunt u iemand uit uw omgeving verloren zijn of misschien zelfs wel uw partner. Daarnaast kunnen veranderingen in uw leven, zoals een verhuizing, ook impact hebben op u. Eenzaamheid is een gevoel en dit gevoel kan verholpen worden.

Eenzaamheid: Wat is dat eigenlijk?

Eenzaamheid komt bij iedereen voor, maar bij ouderen meestal wat vaker. Eenzaamheid is het gevoel dat u alleen bent, dat u met niemand verbonden bent. U mist een aantal dingen in uw leven. Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals een relatie, vriendschap, familie en nog veel meer. U kunt zich ook eenzaam gaan voelen door bepaalde gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Zo kunt u zich eenzaam gaan voelen door het verlies van een naaste. U hoeft er dan niet per se alleen voor te zijn, maar alsnog kunt u zich eenzaam voelen. Als u bepaalde lichamelijke of psychische klachten hebt, kan dit ook resulteren in eenzaamheid. Het gevoel kan dan zijn dat u die problemen heeft en ander niet. Zo zijn er veel verschillende manieren dat iemand zich eenzaam kan voelen, maar er is ook zeker wat tegen te doen.

Eenzaamheid oplossen

Een eerste stap is altijd om naar de huisarts te gaan. Een huisarts helpt u het probleem goed te achterhalen en zoekt samen met u naar hoe zij dit op kunnen lossen. Een consult aanvragen met een psycholoog is een tweede stap. U moet hier zelf wel voor open staan. Mocht u zich alleen voelen, omdat u met pensioen bent en geen partner (meer) heeft, dan kunt u ervoor kiezen toch actief te blijven. Dit kan op verschillende manieren. U kunt vrijwilligerswerk gaan doen. Hierbij helpt u niet alleen uzelf door met andere in contact te komen, maar u helpt ook anderen door het vervullen van vrijwilligerswerk. Dit hoeft u natuurlijk niet 40 uur in de week te doen! Altijd al eens iets willen leren? Dan kunt u beginnen aan een cursus. Dit kan van alles zijn. Hiermee doorbreekt u uw eenzaamheid en leert u ook nog eens nieuwe dingen. Ga wandelen met oude vrienden of ga naar de sportschool of beoefen andere sporten die u aanspreken. Met deze manieren kunt u proberen uw eenzaamheid te doorbreken.

Ga naar Gezondheid en welzijn