Depressie

Depressie is iets waar we allemaal niet blij van worden. Helaas speelt depressie bij oudere mensen vaker ook een rol. Vanuit buitenaf ziet u vaak niet aan ouderen of zij in een depressie verkeren. Het is dus aan ouderen zelf om dit bespreekbaar te maken. Dit is wel verstandig, want een depressie kan opgelost worden zolang u dit maar niet telkens blijft opkroppen en zeggen dat het wel goed komt.

Oorzaak van een depressie

Een depressie heeft niet altijd per se een bepaalde oorzaak, maar is een combinatie van een aantal verschillende zaken. Zo kan er door een val op late leeftijd iemand al in een depressie komen, omdat hij/zij daardoor niet veel meer kan doen. Zo zijn er meerder verschillende dingen die al snel kunnen resulteren in een depressie. Bij een aantal ziektes wordt de kans op een depressie vergoot, met in het bijzonder een beroerte. Door een sociale gebeurtenis kunnen senioren ook in een depressie raken. Als er iemand komt te overlijden kan dit veel impact maken op een persoon. Of zelfs als iemand met pensioen gaat. Dit is ineens heel iets ander dan elke dag werken. Door dit soort veranderingen kan een depressie ontstaan.

Oplossen van een depressie

Mocht u last hebben van een depressie dan is het aan te raden om meteen contact op te nemen met een huisarts. Deze kan u helpen of doorverwijzen naar een gespecialiseerd iemand die het probleem met u probeert op te lossen door middel van therapie. Er zijn een aantal verschillende soorten therapieën. Het is aan de gedupeerde om uit te zoeken welke therapie bij hem/haar past. Het is van groot belang dat u zich op uw gemak voelt als u op therapie bent. U moet de therapeut vertrouwen en u moet zich hier op uw gemak voelen, wilt het werken.  

Naast therapie kunt u ook gebruik maken van antidepressiva, maar dan is het wel belangrijk de voorgeschreven hoeveelheid niet te overschrijden. Het duurt wel een aantal weken voordat dit medicijn aangeslagen is. Antidepressiva wordt vaker gebruikt in combinatie met een therapie.

Zorg ervoor dat u eerst een huisarts bezoekt als u met een depressie zit. U wordt dan doorverwezen. Hierdoor worden de kosten die gemaakt worden gedekt door uw zorgverzekering.

Ga naar Gezondheid