Als oudere afkicken van een verslaving; heeft het nog nut?

Verslavingen hebben een enorme impact op ons leven en onze gezondheid. Wanneer we eenmaal verslaafd raken aan zaken zoals drugs, alcohol of tabak, kan het moeilijk zijn om de controle terug te krijgen. Veel oudere mensen die al jaren kampen met een verslaving vragen zich vaak af of het nog wel zin heeft om ermee te stoppen. Maar het stoppen met een verslaving op welke leeftijd dan ook is van onschatbare waarde omdat het de kwaliteit van ons leven in de toekomst kan verbeteren. In deze blog gaan we in op de vraag of het zinvol is om als oudere af te kicken van een verslaving.

Gezondheid

Het stoppen met drinken of roken kan de gezondheid van een ieder aanzienlijk verbeteren. Wanneer we eenmaal een bepaalde leeftijd hebben bereikt, is ons lichaam vatbaarder voor ernstige gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, het stoppen van alcohol kan helpen bij het behoud van een gezonde lever en het verbeteren van de algehele gezondheid van het hart. Roken kan ook leiden tot een veelvoud van gezondheidsproblemen, zoals longkanker of hartaandoeningen. Het stoppen met roken kan de longen helpen bij het herstellen van de schade die is veroorzaakt door het jarenlang roken.

Verbetert de kwaliteit van leven

Wanneer iemand stopt met een verslaving, verbetert de kwaliteit van het alledaagse leven. Verslavingen kunnen ons leven overnemen en het herwinnen van de controle kan men helpen zich weer op zichzelf te focussen. Dit betekent dat de persoon in kwestie zich minder gestrest en belast voelt, evenals een betere lichamelijke fitheid en mentale gezondheid zal hebben.

Minder afhankelijkheid

Een ieder die zijn of haar verslaving zal doorbreken, hoeft niet meer afhankelijk te zijn van de drugs of drank om de dag te overleven. Dit betekent dat een ieder als oudere meer tijd heeft om passies en hobby's te verkennen en te genieten van een gezonder leven.

Morele en sociale verantwoordelijkheid

Een oudere die besluit te stoppen met een verslaving heeft vaak al een lang leven achter de rug. Dit betekent dat ze vaak dicht bij hun familie en vrienden staan en het beëindigen van de verslaving een positief effect kan hebben op de relaties. Het biedt hen ook de kans om te laten zien dat ze het recht hebben hun verslaving te overwinnen en meer controle over hun leven terug te nemen.

Langere levensduur

Achteruitgang in de gezondheid is, zonder slordige leefgewoonten te veranderen, te verwachten in de loop van de tijd. Zelfs wanneer iemand ouder is, kan afkicken van een verslaving helpen bij het verlengen van het leven; zonder schadelijke stoffen binnen te krijgen.

Conclusie

Het bestrijden van een verslaving kan moeilijk zijn, ongeacht de leeftijd. Oudere personen die over hun verslaving worden geïnformeerd, kunnen zichzelf afvragen of het nog zinvol is om te stoppen. Echter; stoppen met enige vorm van verslaving kan ongelooflijke positieve gevolgen hebben voor de gezondheid, een goede kwaliteit van leven en betere onderlinge relaties. Er is geen leeftijdsgrens voor het stoppen met een verslaving; Het is een persoonlijke keuze die de mogelijkheid biedt om een levensveranderende weg in te slaan.

Ga naar Gezondheid en welzijn