Maak uw huis 90% minder inbraakgevoelig!

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Zij lopen door een wijk of straat en kijken waar ze makkelijk en ongezien kunnen inbreken. Met een koevoet krijgen ze veel deuren en ramen snel open en slaan hun slag. Het beste is inbrekers af te schrikken en het ze zo moeilijk mogelijk te maken. 
Zorg voor verlichting bij deuren en rondom het huis met bewegingsmelder of lichtsensor. Inbrekers willen ongezien blijven.
Zorg er voor dat u kunt zien wie er voor uw deur staat en bij voorkeur ook wie er op straat loopt. Geen raam in of naast de deur, koop dan een deurspion (€ 6,-).of een digitale-deurspion. Nieuw is de wifi video deurbel. Zie ook Ring.com. U kunt via een app of uw telefoon zien wie er voor de deur staat. U kunt zelf met elkaar praten. Ook als van huis bent!
Zorg voor goed hang- en sluitwerk op alle deuren en ramen. Zet op de voordeur een afstandhouder (€ 15,-) en gebruik deze ook.
Doe de voordeur op het nachtslot als u weggaat. Sluit achterdeur en ramen.
Installeer een alarmsysteem (basispakket al vanaf € 99,- te koop) of laat dat doen. Zorg met stickers en/of alarmlicht dat deze beveiliging aan de buitenkant zichtbaar is. Inbrekers houden ook niet van herrie.
Zet geen vuilcontainers, tafels etc. in de buurt van klapraampjes of andere inbraakgevoelige plekken. Laat geen trappen en ladders onbeheerd buiten staan. Ook als u deze morgen weer nodig heeft!
Heeft u kostbare spullen, zorg voor inventarisatie (foto’s en beschrijving) en markering bijvoorbeeld met DNA (een vloeisof met unieke en afleesbare DNA code). Gestolen spullen kunnen door de Politie zo worden herkend en aan u teruggegeven. U krijgt bij DNA markering ook nog een sticker voor bij de voordeur. Kost vanaf € 90,- en u kunt het zelf doen.
Heeft u dure sieraden, berg ze op in een muur- of vloerkluis die onzichtbaar is.
Kijk eens naar uw huis als inbreker en stel u voor hoe u binnen kunt komen.
Zorg altijd voor een bewoonde indruk, ook als u met vakantie bent. Zie hoofdstuk Veiligheid Vakantie.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (als sticker op uw deuren) laat inbrekers weten dat het hier lastiger is binnen te komen. Sorry voor de buren die minder goed voorbereid zijn! U vindt op de site van het Politiekeurmerk alles over preventie en nuttige adressen.
TIP: veel inboedelverzekeraars geven korting als u het keurmerk overlegt.
Meer inbraakpreventie tips.
 
(Foto: Politie.nl)

Alarmsysteem; waar moet u op letten?

 
Vraag u eerst af waarom u een alarmsysteem wilt aanschaffen. Heeft u kostbaarheden in huis? Ligt uw huis op een inbraakgevoelige plaats? Of wilt u inbrekers voornamelijk afschrikken?
Wilt of kunt u het alarmsysteem zelf installeren of laat u dat doen. Een eenvoudig draadloos systeem is zelf te installeren, complexe systemen zijn voor de vakman.
Let op met bewegingsmelders in ruimtes. Als het alarm ingeschakeld is kunt u er zelf (en uw huisdier) ook niet meer lopen. Vaak is een oplossing met magneetcontacten op deuren en ramen praktischer. Ook kunt u het huis in zones indelen die los van elkaar zijn in te schakelen.
U kunt een alarmmelding laten doorgeven aan een meldkamer die vervolgens actie kan ondernemen. U kunt er ook voor kiezen dit achterwege te laten. Dit is uiteraard goedkoper. Er zijn ook systemen die meldingen doorgeven aan uw mobiele telefoon. Inloggen via internet behoort ook tot de mogelijkheden.
De meeste systemen werken draadloos. Let op dat u jaarlijks alle batterijen vervangt. Wilt u dat niet neem dan een bedraad systeem (is duurder in aanleg). Test het systeem elke 6 maanden.
Veel systemen zijn uitbreidbaar met rook/brandmelders, lekkagemelders, camera’s met mogelijkheid van video-opname etc.
Verkrijgbaar bij Doe-het-zelf-zaken, bouwmarkten, beveiligingsbedrijven en via internet bijvoorbeeld bij Woonveilig (aanbevolen door Kassa) of kies voor een complete Woonhuisbeveiliging. 

(Foto: Woonveilig)

Laat u niet verrassen door brand, zorg voor rookmelders

Jaarlijks vinden er circa 5000 woningbranden plaats. Soms met fatale afloop. Een simpele rookmelder (vanaf € 10,- gratis thuisbezorgd) zorgt voor tijdig alarm. Heeft u een alarminstallatie dan kunt u rookmelders hierop aansluiten. Vraag u eens af hoe u uw woning kunt verlaten als er brand is en u niet meer over de trap of door de voordeur naar buiten kunt. Schaf eventueel touwen of touwladder aan die u in nood kunt gebruiken. Laat nooit droger of wasmachine draaien als u het huis verlaat. Meer over brandpreventie.
(Foto: Schoorsteenveger kris)