Op vakantie? Dan dit regelen:

 
Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk en zorg dat uw huis goed beveiligd is. Zie pagina Veiligheid Woning. Geef ze de indruk dat u gewoon thuis bent.
Zet een vaas (kunst)bloemen op tafel met wat kopjes en tijdschriften alsof u thuis bent.
Laat verlichting door tijdschakelaars aan/uit gaan. Doe dit ook in een slaapkamer en/of overloop. Laat deze de hele nacht aan/uit gaan alsof u naar het toilet bent.
Laat de post door de buren regelmatig weghalen en uit het zicht opbergen. Kunnen ze meteen de planten water geven.
Vraag de buren ook de tuin een beetje op orde te houden. Een onverzorgde tuin wekt de indruk dat u afwezig bent.
Heeft u heel goede buren, vraag ze dan ook de gordijnen te sluiten en te openen.
Heeft u een oprit, vraag de buren daar hun auto te parkeren.
Haal dure tuinmeubelen en/of buitenkeuken naar binnen. Zet oude(re) meubelen neer met een plantje op tafel.
Let op: laat geen melding achter dat u op vakantie bent op uw antwoordapparaat of uw e-mail programma (afwezigheidassistent). Vertel ook niet op internet zoals Twitter, Facebook etc. dat u op vakantie gaat. Het is een uitnodiging voor dieven.
Maak een scan of foto van uw paspoorten, rijbewijs, pin- en creditcards, reispapieren, reisverzekering etc. Maak een document met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen. Stuur deze per mail naar uzelf. Zo kunt u altijd, waar ook ter wereld, via internet uw gegevens inzien en printen. Moeilijk toegang tot uw mail via internet? Neem dan een 2e gratis e-mail account. Bijvoorbeeld bij gmail (Google)

Denk aan uw reisverzekering

Sluit altijd een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af. Het komt nog te vaak voor dat men onverzekerd op vakantie gaat. Als er wat gebeurt is de ellende niet te overzien.

Passen blokkeren?

Zet de telefoonnummers om te blokkeren in uw telefoon en in een e-mail aan uzelf (zie elders). Alle nummers vindt u op pasblokkeren. Ook voor uw SIM kaart, telefoon en tank- en winkelpassen. Bel na vermissing zo snel mogelijk naar deze nummers. Let op: Schrijf uw pincode nooit ergens op. Kunt u deze niet onthouden schrijf het op als onderdeel van een telefoonnummer of gebruik een pincode reminder. Doe altijd aangifte bij de politie. Stel reisverzekeraar en eventueel reisorganisatie in kennis. In ernstige gevallen bel de alarmlijn van uw reisverzekering en/of ANWB (0031-88-269 28 88) als het uw auto betreft.

Pas op uw spullen

Houd uw tas goed vast en altijd gesloten. Leg nooit uw portemonnaie, mobieltje of camera voor u op een tafeltje. Het is weg voor u het weet. Laat ook geen waardevolle spullen onbeheerd achter in uw auto. De verzekering betaalt niet als er wat gebeurt.

Omgaan met geld

Het NIBUD geeft nuttige informatie over uw vakantiebudget, verzekeringen, kosten van bellen en pinnen. Lees "Budgettips, vakantie" voor u op vakantie gaat.