Meer risico op longembolie bij ouderen

Ouderen lopen extra risico op een longembolie. Bij ouderen kan het vaker dan bij jongeren voorkomen dat één of meerdere longslagaders verstopt raken. Het longweefsel krijgt dan niet de juiste hoeveelheid bloed. Daardoor kan een gedeelte van de long tijdelijk, of zelfs blijvend, uitvallen. Niet alleen leeftijd verhoogt het risico op een longembolie. Veel ouderen bewegen eigenlijk te weinig en brengen te veel tijd door in bed. Daardoor wordt de kans op een bloedprop groter. Datzelfde geldt ook voor mensen die kanker (hebben gehad), overgewicht hebben, of die een hartkwaal hebben gehad. Alles wat u weten wilt over longembolie leest u op het Longfonds.

Wat houdt een longembolie in?

Bij een longembolie zijn bloedklonters in de long terechtgekomen door de bloedstroom. Het is vaak het gevolg van trombose. De trombose ontstond waarschijnlijk al ergens anders in het lichaam. Het stolsel is dan in zijn geheel, of gedeeltelijk losgekomen. Dat stolsel wordt met het aderlijke bloed meegevoerd. Uiteindelijk komt het stolsel dan in de rechterkant van het hart terecht.
Het is dan moeilijker voor het lichaam om zuurstof van de longen en het hart op te nemen. Daardoor lopen patiënten met een longembolie kans op een longinfarct. Toch gebeurt dat niet vaak: bij slechts tien procent van de ouderen sterft het longweefsel af. Meer info op het Longfonds.